Mankini – bakgrund & historik

Mankini är en variant av bikini som är avsedd för män. Själva modellen härstammar från en variant av bikini (eller snarare minimal baddräkt då den är gjord i ett stycke tyg) som även kallas för slingshot, eller på svenska slangbella –  ett annat försvenskat namn är också slingbikini. Själva ordet mankini är en sammansättning av de båda orden man och bikini = mankini.

Mankini är helt enkelt en variant av en body (eller snarare stringbody) som består av en elastisk smal remsa tyg som löper från axlarna, längs med ryggen, mellan skinkorna och under grenen upp över bröstet och därefter tillbaka till axlarna. På framsidan är bodyn tudelad i form av en extremt djup v-ringning vilket betyder att de två tygremsorna bärs på var sin sida om halsen.

Mankinin fick sitt stora genomslag i filmen “Borat” från  2006 där skådespelaren Sacha Baron Cohen uppträder i den omtalade dräkten, då i en självlysande grön färgsättning. Mankinin dyker även upp i andra filmer, bl.a. i den animerade barnfilmen Gnomeo och Julia från 2011 där en av trädgårdstomtarna är klädd i just en mankini.

Slingbikini (som är grunden till mankini) dök upp första gången under tidigt 1990-tal och är främst vanligast i några av de kända bad- och festplatserna runt medelhavet som t.ex. Saint-Tropez, Marbella, Mykonos och Ibiza.